Reisverslag februari 2020

Door Edward Wolfs

Dinsdag 11 februari

Het is de eerste keer dat Pieter Smeets (voorzitter van de Stichting Experi-box) meereist. We starten vroeg (om 5.00 uur) met de KLM-bus vanaf het station in Nijmegen. Hierdoor zijn we op tijd op Schiphol en op tijd in het vliegtuig. Na een korte tussenstop in Kigali (Rwanda) vliegen we door naar Entebbe in Uganda. Bij guesthouse Guinea Fowl zijn we zoals altijd van harte welkom.

Woensdag 12 februari

De broer van Eriab komt ons meteen na het ontbijt ophalen om naar Kakuto te gaan. In de loop van de middag komen we aan op de middelbare school en ook hier volgt een hartelijk welkom. In de middag werken we even, maken een planning voor donderdag en vrijdag en verzamelen alle documenten van het NCDC over het nieuwe curriculum voor de middelbare scholen in Uganda. Aan het begin van de avond worden we naar Jores Hotel gebracht van Hope Coffee bij Ssenge.

Donderdag 13 februari

’s Ochtends vroeg komt schooldirecteur Tonny ons ophalen. We hebben voor zijn school science-spullen, een weerstation, een solar systeem en enkele cadeautjes meegebracht. Met de docenten erbij voeren we verschillende Opitec-experimenten uit en discussiëren over het nieuwe curriculum. Wat staat er precies in? Wat betekent dat? Wat heb je dan nog nodig? Hoe snel moet alles gerealiseerd zijn? Vele vragen. Ons advies is steeds: doe het rustig aan, neem je tijd, alles stap voor stap, want de invoering verloopt allesbehalve vloeiend. (Dit merken we later ook bij de bijeenkomst met NCDC). Aan het eind van de middag gaan we weer naar Jores Hotel. Daar krijgen we heerlijk eten en praten uitgebreid bij met father Fred.

Vrijdag 14 februari

We rijden weer vroeg naar Kakuto en werken daar tot ongeveer 15.00 uur. Daarna worden we naar Masaka (Villa Katwe) gebracht. Ook hier worden we hartelijk welkom geheten. Helaas is er geen appartement beschikbaar maar wel een grote kamer voor twee nachten. Vooruit dan maar.

Zaterdag 15 februari

Vandaag gaan we vroeg met de auto naar Lake Mburo om daar heerlijk door de natuur en langs de dieren (zebra’s, buffels, impala’s, enzovoort) te fietsen. Aansluitend is er een lunch en daarna gaan we terug naar Villa Katwe. Directeur Tonny komt een ‘Award of Appreciation’ brengen namens het bestuur en de docenten van de high school. Een leuke verrassing. Verder hebben we een rustige avond.

Zondag 16 februari

Een kalme dag met een wasje én… verhuizen naar het appartement! In de middag gaan we naar Plot 99 en daar treffen we Max (coördinator onderwijs van Brick by Brick). Samen spreken we het programma van de komende week door. Deze keer organiseren we geen gezamenlijke trainingsdag maar we bezoeken elke dag minstens twee scholen om daar zoveel mogelijk docenten te trainen. Dit blijkt een prima keuze, want zo zien we beter wat er al op elke school gebeurt. We bezoeken in die week negen basisscholen en een middelbare school. Ook hier nemen we extra tijd om van alles rond het nieuwe curriculum te bespreken. Elke school krijgt na de training extra Experi-boxen, boekjes, Opitec-experimenten en solar-proefjes.

Voor de high school hebben we ook scheikunde-experimenten (chromatografie, destillatie, enzovoort) meegenomen en vrijwel iedere school ontvangt een voetbal (donatie van Decathlon Arnhem). Op enkele scholen zien we dat leerlingen zelf bezig zijn met experimenten. Hierin is de ene school verder en actiever dan de andere.

Vrijdag 21 februari

Na vier dagen hard werken en veel trainingen geven op de scholen, vertrekken we in de ochtend vroeg naar Jinja. Naar Casa Mia, waar we op een grote kamer slapen.

Zaterdag 22 februari

Vandaag slapen we uit, genieten van een heerlijk ontbijt, doen een wasje, appen en wandelen naar Lubaga Hill om Monic, Simon en Emmanuelle te bezoeken. Op de terugweg gaan we langs Igar voor koffie en een groot stuk taart. We eten die avond in Casa Mia.

Zondag 23 februari

Alweer uitslapen, ontbijten en een lange wandeling langs de Nijl (Rumours, standbeeld Gandhi). Tegen de avond komt schooldirecteur Isaac langs met zijn vrouw Olivia om plannen te maken voor de komende twee dagen op zijn school. In Jinja bezoeken we alleen de middelbare school van Isaac en besluiten daar heel veel aandacht te besteden aan het nieuwe curriculum.

Maandag 24 februari

Ben haalt ons rond acht uur op. We hebben veel nieuwe science-spullen meegenomen voor deze actieve school en de leerlingen. Ze hebben al enig idee van het nieuwe curriculum, weten welke richting ze op willen én ook zij zien een aantal knelpunten en onduidelijkheden in de plannen. In de ochtend gaan we kort langs alle klassen. Twee klassen bezoeken we wat langer omdat die docenten een nieuw soort les/groepswerk geven (volgens het nieuwe curriculum). Dit is zéér boeiend. Na de lunch hebben we een vergadering met veel docenten. We voeren uitgebreide discussies over het nieuwe curriculum. Het is bijzonder om te ontdekken hoe ver ze hier al zijn in activiteiten en gedachten daarover. Ook is het goed om te merken dat de trainingen en de uitleg door de docenten van het NCDC echt niet goed zijn gegaan. (Dat blijkt later bij het NCDC te kloppen). We gaan op tijd naar huis en eten heerlijk Italiaans bij Casa Mia.

Dinsdag 25 februari

Opnieuw vroeg naar Buseede. In de ochtend volgen we nogmaals een groepswerk-les en krijgen daarna demo’s van science-leerlingen. We geven zelf een les met demonstraties van nieuw science-materiaal van Experi-box en delen cadeautjes uit aan de science-leerlingen (geodriehoek en pen). In de middag hebben we een vervolg-vergadering met discussies over het nieuwe curriculum. De knelpunten en mogelijke oplossingen worden steeds duidelijker (onder meer over de assessments). We gaan weer redelijk op tijd naar huis, krijgen avocado’s mee van Ben en gaan in Jinja snel naar Peter voor enkele cadeautjes voor thuis. We eten vroeg, pakken de rugzak voor het bezoek aan het NCDC op woensdag, betalen alles en gaan vroeg naar bed.

Woensdag 26 februari

We staan vandaag echt vroeg op en ontbijten rond 6.00 uur. Om 6.45 uur vertrekken we met een snelle chauffeur naar Kampala voor het bezoek aan het NCDC. Om negen uur zijn we er al, spreken kort met Bonaventura en Joseph, héél kort met Angela, kort met Vincent (collega van Santus) en lekker lang met Cale Santus (leuk, goed en veel inhoudelijke informatie). Daarna rijden we door naar Entebbe, waar we al om 13.30 uur zijn. Moe en héél tevreden. Nu is het tijd voor rust, eten, appen, enkele sigaartjes voor Pieter, enzovoort.

Donderdag 27 februari

Vandaag doen we rustig aan. We bellen enkele mensen en gaan samen even naar Wagagai. In de middag komt David langs (leuk en ook veel overleg!). Daarna pakken we alles goed in, wegen onze bagage, eten en gaan op tijd naar het vliegveld. We vertrekken op tijd en hebben een matige vlucht (ik slaap heel weinig en Pieter best goed). De volgende ochtend arriveren we op tijd op Schiphol en zijn net op tijd terug in Nederland. Anderhalve week later start de coronatijd…