Reisverslag Noord-Uganda

De eerste twee weken van de reis in Uganda waren in het hoge noorden: Kitgum (ruim een week), Lira, Kumi en dan Kapchowra. Edward Wolfs doet verslag van de bezoeken aan scholen:

We zijn naar een basisschool gegaan waar we eerder ook schoolbankjes hebben gedoneerd. Daar hebben we in de training heerlijk gewerkt met een zéér enthousiast team. We hadden veel spullen voor ze meegenomen en ze waren heel verrast en dankbaar.

Voordat we er in de ochtend naartoe reden, zijn we eerst naar de markt gereden. Daar hebben we veel posho en beans gekocht voor de kinderen. Zij krijgen geen lunch op school en hebben soms maar één maaltijd op een dag, in de avond. Sommige leerlingen hebben wel twee maaltijden: een beetje ontbijt en wat avondeten. De ouders zijn te arm en de school heeft ook geen geld voor lunch. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hebben ze in ieder geval een lunch (zie foto’s). Ook zijn we naar de PTC geweest en hebben daar training gegeven aan de docenten. Ook die waren weer héél enthousiast.

Op de lerarenopleiding in Kitgum hebben we vooral met studenten gewerkt. In het begin waren ze even wat verlegen en schuchter, maar al snel werden ze actief en heel enthousiast. Wat is het héérlijk om hier weer actief te kunnen zijn…

We zijn voor de tweede keer naar de basisschool van David gegaan. Daarna zijn we doorgegaan naar Gulu, Lira en Kumi voor meetings en dan naar Kapchowra.

Na het noorden gaan we twee of drie dagen naar Jinja en daarna nog een week in Masaka.